Jogszabályi háttér

Részletesen a törvényi változásokról.

Tovább...

Jogszabályi háttér

Miután a nyáron elfogadott jogszabályok rögzítették a feltételeket, az őszi adócsomag vég...

Cikkek

A törvényjavaslat elfogadása óta a téma sokat forog a sajtóban.

Tovább...

Megoldások

Érdemes felmérni minden lehetőséget a megalapozott és fenntartható döntéshez.

Tovább...

Szakértők mondják

Eltérő helyzetek, eltérő megközelítések – egyvalami közös: a HR-esek nem béresítenek.

Veszélyes béresítés

Veszélyes játék a béresítés

A béremelés jó dolog, a tapasztalatok szerint azonban csak kevés ideig hat: három-négy hónap elteltével egyfelől hozzászokunk az új helyzethez, másfelől már nem is emlékszünk rá, hogy megtörtént. Ezzel szemben a béren kívüli juttatások minden hónapban megérkeznek, minden hónapban emlékeztetnek a munkaadó gondoskodó szándékára.

Ezt a jelenséget érdemes szem előtt tartani, mielőtt arról születik döntés, hogy a cafetéria-szabályok megváltozása miatt a dolgozók bérébe integráljuk-e azokat a juttatásokat, amelyeket eddig a havi fix felett kaptak. Utóbbiaknak ugyanis megtartó és motiváló hatásuk is van: „a bérbe építve a juttatások ösztönző ereje lassan elhalványul, majd teljesen elhal” – véli Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója.

Nem meglepő, hogy az Edenred 2018 augusztusában készített reprezentatív felmérésében megkérdezett vállalkozások is többre értékelik tartják a dolgozók ösztönzésének fenntartását, a cafetéria-elemek által is erősített általános jólétet, mint az egyszeri béremelést: a választ adó üzleti döntéshozók 53 százalékának esze ágában sincs a havi bérbe építeni az egyéb juttatásokat.