Jogszabályi háttér

Részletesen a törvényi változásokról.

Tovább...

Jogszabályi háttér

Miután a nyáron elfogadott jogszabályok rögzítették a feltételeket, az őszi adócsomag vég...

Cikkek

A törvényjavaslat elfogadása óta a téma sokat forog a sajtóban.

Tovább...

Megoldások

Érdemes felmérni minden lehetőséget a megalapozott és fenntartható döntéshez.

Tovább...

Szakértők mondják

Eltérő helyzetek, eltérő megközelítések – egyvalami közös: a HR-esek nem béresítenek.

Mik az elemek?

Milyen elemeket használjunk?

A munkavállalók szerint a jó juttatás fő ismérvei a minél tágabb felhasználhatósági terület és a likviditás: a legfontosabbnak a széles elfogadóhelyi hálózatot tartják (68,4%), míg a második kiemelt szempont a készpénzfelvételi lehetőség (53,1%). Nem véletlenül a 100 ezer forintos, kedvezményesen adható készpénz a legkedveltebb juttatási forma a fizikai dolgozók között. Ez egyébként a munkáltatók között is viszi a prímet: 76 százalékuk kínálja dolgozóinak ezt az elemet.

Az adókedvezmény elillanása erről a juttatási módról nem jelenti feltétlenül azt, hogy 2019-től nem lehet majd – nyilván megváltozott feltételekkel – akár nagyon likvid eszközt is a dolgozók rendelkezésére bocsátani. Az Edenred kártyák olyan kártyamegoldásokat készít elő, amelyek akár készpénzfelvételre is alkalmasak lesznek jövőre, ráadásul a banki plasztikokkal vetekedő elfogadói hálózat is „jár” majd hozzájuk.

Utóbbi, bár jóval korlátozottabban, a SZÉP-kártyára is megáll, amely – azon túl, hogy jövőre is megőrzi adóelőnyét – valóban jó megoldás, de csupán bizonyos jövedelmi szint fölött. Azoknál a családoknál, ahol a dolgozói juttatásoknak a mindennapi létfenntartásban van kulcsszerepük, a SZÉP-kártya nem működőképes megoldás – gyakorlatilag a munkavállalók 2/3-ának nem elégíti ki a valós igényeit. Az Erzsébet kártya és az utalvány felhasználhatóságát ugyanakkor a korlátozott elfogadóhelyi hálózat szorítja szűk keretek közé