Jogszabályi háttér

Részletesen a törvényi változásokról.

Tovább...

Jogszabályi háttér

Miután a nyáron elfogadott jogszabályok rögzítették a feltételeket, az őszi adócsomag vég...

Cikkek

A törvényjavaslat elfogadása óta a téma sokat forog a sajtóban.

Tovább...

Megoldások

Érdemes felmérni minden lehetőséget a megalapozott és fenntartható döntéshez.

Tovább...

Szakértők mondják

Eltérő helyzetek, eltérő megközelítések – egyvalami közös: a HR-esek nem béresítenek.

Kidobható a juttatás?

Megszüntethetem a juttatásokat?

Az ügymenetet nagymértékben egyszerűsítő megoldásnak tűnhet a cafetéria-mizéria gordiuszi csomójának átvágása: a dolgozói juttatások teljesen felszámolása a kedvezményes adózás eltűnése után. Napestig lehetne sorolni a túlontúl vakmerő lépés ellen szóló indokokat, amelyek közülük talán az aktuális munkaerőpiaci helyzet a legerősebb.

Már nem csupán krónikus hiányszakmák mutatkoznak a gazdaságban, hanem elindult egy belső mobilitás: a végzettség – kényszerből – sokszor nem perdöntő, amennyiben a jelölt kellő rátermettséget mutat. Sőt, a cégek nem csupán a betanításra vállalkoznak, hanem saját munkafolyamataikon is készek lazítani, ha nem sikerül megfelelő képesítésű embert találni egy-egy kulcspozícióra.

A rendszerváltozás óta nem volt érvényesebb a „csak az nem talál magának munkát, aki nem is akar dolgozni” megállapítás. Így a juttatások bedarálása nem pusztán rossz üzenetet közvetítene a dolgozók felé, hanem egyenesen felszólítaná őket arra, hogy keressenek maguknak valami mást, valami jobbat. És jelen állás szerint ez sose volt annyira egyszerű, mint manapság…