Jogszabályi háttér

Részletesen a törvényi változásokról.

Tovább...

Jogszabályi háttér

Miután a nyáron elfogadott jogszabályok rögzítették a feltételeket, az őszi adócsomag vég...

Cikkek

A törvényjavaslat elfogadása óta a téma sokat forog a sajtóban.

Tovább...

Megoldások

Érdemes felmérni minden lehetőséget a megalapozott és fenntartható döntéshez.

Tovább...

Szakértők mondják

Eltérő helyzetek, eltérő megközelítések – egyvalami közös: a HR-esek nem béresítenek.

Megtartják a cafeteriát

Megtartja a cafetériát a munkaadók többsége

Szinte minden dolgozói juttatás egységesen úgy fog adózni jövőre, mint a munkabér, kivéve a Szép-kártyát. Ettől még a cafeteriának nem alkonyul be, a hatékony javadalmazási rendszer kialakítása azonban komoly erőfeszítéseket igényel.

Jövőre jelentősen átalakul a béren kívüli juttatások adózása. A Szép-kártya kivételével a dolgozói juttatások ugyanúgy adóznak, mint a bér, vagyis nemcsak a munkaadónak kell majd adóznia, hanem a munkavállalónak is.

„Az új szabályozás egységesen érvényes minden juttatásra, amely nem szerepel nevesítve az adótörvényben” – magyarázta Fata László cafeteria-szakértő az Edenred által szervezett szakmai háttérbeszélgetésen. Elsőre az tűnne logikusnak, hogy az egész béren kívüli juttatási rendszert be fogják szántani a cégek, hiszen már nem éri meg adni, ha nincs rá adókedvezmény. Valójában nem ennyire egyszerű a helyzet.

„A javaslat másfél hónap alatt futott át az Országgyűlésen. Az első reakció az volt, hogy ez lehetetlen. A második az, hogy vége a cafeteriának” – mondta Balázs Krisztián, az Edenred ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ezt valamiféle megnyugvás követte, majd tanácstalanság, de most úgy látszik, a munkáltatók jó része a változás dacára jövőre is megtartja ezeket az elemeket. Az Edenred augusztusban elvégzett telefonos felmérése szerint mindössze a megkérdezettek tíz százaléka tervezi megszüntetni a juttatásokat.

A többi munkaadó így vagy úgy, de a jövőben is adni fogja azokat. A vállalkozások nagyjából kétharmada már akkor úgy nyilatkozott, hogy megtartja a jelenlegi összeget – a magasabb adóteher ellenére.

forrás: hirado.hu