Jogszabályi háttér

Részletesen a törvényi változásokról.

Tovább...

Jogszabályi háttér

Miután a nyáron elfogadott jogszabályok rögzítették a feltételeket, az őszi adócsomag vég...

Cikkek

A törvényjavaslat elfogadása óta a téma sokat forog a sajtóban.

Tovább...

Megoldások

Érdemes felmérni minden lehetőséget a megalapozott és fenntartható döntéshez.

Tovább...

Szakértők mondják

Eltérő helyzetek, eltérő megközelítések – egyvalami közös: a HR-esek nem béresítenek.

Iskolakezdés 2020

Iskolakezdés 2020 – még fontosabb mint valaha!

Idén talán még nagyobb szüksége van a családoknak az anyagi támogatásra, mint a korábbi években.

Ezen a nyáron ugyanis nem csak az iskolakezdés okoz majd fejtörést a szülőknek, hanem az is, hogyan és hol töltsék a gyermekek a nyári szünidőt. Míg korábban a kisgyermekes munkavállalók szabadságuk jó részét a nyári időszakra tartogatták, a COVID helyzet miatt sokan arra kényszerültek, hogy a távoktatás miatt éves szabadságuk jó részét felhasználják. Jelentős azoknak a családoknak a száma is, akik egyelőre nem merik vagy nem szeretnék igénybe venni a nagyszülői segítséget. Így nem marad túl sok választás, mint a többnyire fizetős nyári táborok.

Egy gyors fejszámolás után hamar sokszázezres kiadás terhelheti idén nyáron a családi kasszát: a tanévkezdés minden gyermekes családnál gyermekenként 50-100 ezer forint extra kiadással jár, ehhez jön a táborok extra költsége, ami hetente 20 ezer forinttól akár 60 ezer forintig is terjedhet.

Ezek után nem csodálkozunk azon, hogy továbbra is az iskolakezdési támogatás maradt az egyik legnépszerűbb elem a vállalatok juttatási struktúrájában.

Másrészről munkáltatói oldalról szinte mindenhol jelentős a nyomás a költségek minimalizálására, és egyre több cég alkalmazza a sok kicsi sokra megy elvet – kihasznál minden kisebb-nagyobb lehetőséget arra, hogy költséget takarítson meg.

Az iskolakezdési juttatásnál erre a legjobb megoldás a támogatás csekély értékű ajándékként való kiadása.

A minimálbér 10 százalékánál, azaz 2020-ban a 16 100 forintot meg nem haladó csekély értékű ajándék „egyes meghatározott juttatásnak” minősül, így a juttatónak csak 35,99% közterhet kell befizetnie utána (2020. július 1-től 15,5% szochóval kalkulálva), miközben a magánszemélynek adókötelezettsége nem keletkezik.

A juttatás

évente egy alkalommal adható,

bármely kifizető-magánszemély viszonylatban,

így a munkavállaló gyermekei részére is,

35,99%-os közteherrel, gyermekenként maximum 16.100 Ft értékben.

Ezzel gyermekenként közel 6.500 Ft az elérhető költségmegtakarítás a bérben történő kifizetéshez képest!

Az új jogszabályi környezet is tartalmaz bizonyos megkötéseket: csekély értékű ajándék kizárólag készpénzre nem váltható eszközökön adható, és további feltétel, hogy legyen meghatározható az a termék- és/vagy szolgáltatáskör, amelyben az utalvány felhasználható. A juttatás adókedvezményének érvényesítéséhez kötelező nyilvántartást vezetni.

A megoldás hozzáférhetővé tehető az Edenred kártyás konstrukcióival, a hagyományos eszközöket előnyben részesítő cégek pedig választhatják a tradicionális, papíralapú utalványokat is.

Támogassa Ön is gyermekes dolgozóit ebben a szokatlanul nehéz helyzetben, miközben költséget takarít meg a bérben történő kifizetéshez képest!

További információért kattintson az oldal alján a Kapcsolat menüre.