Ami kérdéses…
A jövÅ‘ évtÅ‘l a SZÉP-kártya kivételével az összes cafetéria elem bérként adózik, beleértve az olyan népszerű eszközöket is, mint az Erzsébet-utalvány vagy az utazási támogatás. A nyári bejelentés óta sokan a béren kÃvüli juttatási rendszerek végét vizionálják, mondván, hogy adókedvezmény nélkül a cégeknek nem éri meg erre áldozni. A jelenlegi munkaerÅ‘piaci viszonyok között azonban a legtöbb cafetéria elemre továbbra is szükség lesz, mert ha az adóelÅ‘nyüket nem is, motivációs erejüket mindenképpen megÅ‘rzik. SzakértÅ‘kkel beszélgettünk arról, hogy miért nem szabad ezt csupán adóoptimalizálási kérdésként tekinteni, és hogy mi a különbség a jóléti és a megélhetési juttatások között.
Az idén nyáron elfogadott adótörvény-csomagnak köszönhetÅ‘en 2019 januárjától a Széchenyi PihenÅ‘kártya (SZÉP-kártya) kivételével minden cafetéria elem úgy fog adózni, mint a munkabér. Ez igaz az olyan népszerű juttatási elemekre is, mint az ajándékutalvány, az Erzsébet-utalvány, a nyugdÃj- és egészségpénztári hozzájárulás, az iskolakezdési támogatás és a helyi bérlet. ElsÅ‘re logikusnak tűnhet, hogy a cégek nagy része beszántja az egész béren kÃvüli juttatási rendszert, hiszen látszólag adókedvezmény nélkül már nem éri meg ezeket fenntartani. Az eddigi felmérések alapján és a munkaerÅ‘piaci szakértÅ‘k szerint azonban mégsem erre érdemes készülni, de az is biztos, hogy komoly erÅ‘feszÃtéseket igényel majd a munkaadók részérÅ‘l a hatékony javadalmazási rendszer kialakÃtása a jövÅ‘ évtÅ‘l.
Nem csak munkavállalói érdek, hogy legyen cafetéria
A ma már fÅ‘leg elektronikus utalványokat forgalmazó Edenred Magyarország (a francia Edenred Csoport tagja – a szerk.) augusztusi kutatásából az derült ki, hogy az adókedvezmény megnyirbálása nem vette el a cégek kedvét a cafetériától. Bár a válaszadók körülbelül harmada még nem tudja, mit tegyen, azok, akik valamilyen szinten már gondolkodtak a jövÅ‘rÅ‘l, többségében az ideivel megegyezÅ‘ kerettel terveznek jövÅ‘re is. A válaszadók kisebb része úgy nyilatkozott, hogy beleépÃti a munkabérbe, és csupán 10% tervezi, hogy teljes egészében megszüntetné a juttatásokat.
A vállalat magyarországi ügyvezetÅ‘ igazgatója, Balázs Krisztián a Portfolio-nak elmondta, hogy jövÅ‘re 40,71%-ról 85%-ra ugrik fel a cafetéria adóköltsége, tehát gyakorlatilag megduplázódik, ami szimulációs számÃtásaik szerint mintegy 1,6%-kos bértömeg-növekedést jelent. Fontos tehát látni, hogy ha a jelenlegi juttatásokat megtartják egy cégnél, azzal a munkáltatónak pluszköltsége keletkezik, miközben a munkavállalók nem kapnak az eddiginél többet. EttÅ‘l függetlenül az ügyvezetÅ‘ szerint nem érdemes kizárólag gazdasági szempontok mentén dönteni.
“Bár gazdasági szempontból nem jár jobban a munkáltató azzal, hogy megtartja a juttatások nettó összegét, a magas fluktuáció és a munkaerÅ‘hiány miatt a dolgozók jóléte és ösztönzése elÅ‘bbre való, Ãgy nem szabad a cafetériát csupán adóoptimalizálási kérdésként kezelni.”
Ezen az állásponton van Kocsis Krisztina, a svájci tulajdonú CabTec ipari és autóipari beszállÃtó vállalat HR-menedzsere is, aki szerint a dolgozók már szinte minden vállalatnál az alapbér mellett az alapjuttatások részeként kezelik és értékelik a cafetériát, annak ellenére, hogy a jelenleg hatályos törvények szerint ezt nem kötelezÅ‘ nyújtaniuk a cégeknek.
“Kijelenthetjük, hogy ma már komoly hátrányt jelent egy vállalat számára, ha nem kÃnál cafetériát az alapbér mellé”- mondta lapunknak a szakértÅ‘.
Jóléti vagy megélhetési juttatások?
A munkaerÅ‘piaci egyensúlyok változásának következtében a béren kÃvüli juttatásokat ma sokkal tágabban értelmezzük, mint néhány évvel ezelÅ‘tt: a képzésektÅ‘l, a home office-on, céges masszázson és a gyümölcsnapon át, a fiatalok által preferált All you can move kártyáig terjedÅ‘en nagyon szélessé vált a paletta. A CabTec HR-menedzsere szerint az elmúlt években a szolgáltatók a cégekkel együtt, a felhasználók igényeinek megfelelÅ‘en kialakÃtottak egy jól használható juttatási kört, amelyet minden munkavállalói csoport az egyéni preferenciái szerint tudott használni.
Valaki a napi megélhetéshez szükséges kiadásokat fedezi, mÃg más elkülönÃtett megtakarÃtásként kezeli a különbözÅ‘ kártyákon felgyűlt összegeket. Olyan is van, aki az egészsége érdekében olyan szolgáltatásokat vehet igénybe, amely az alapellátásánál magasabb szÃnvonalat képvisel, és ezáltal érzi, hogy ez egy plusz a béren felül.
Gazdasági szempontból a munkáltatók számára a SZÉP-kártya lesz a legkevésbé megterhelÅ‘, és bár ez egy meghatározott réteget jól kiszolgál, annak, aki a létminimum környékén keres, nagyobb segÃtséget jelent az utazási vagy a lakhatási támogatás, mint az, hogy kedvezményes adózással el tudja vinni a családját üdülni.
“Nem a jóléti, hanem a megélhetési juttatásokra kell fókuszálni, illetve semmiképpen sem szabad figyelmen kÃvül hagyni, hogy a dolgozók élethelyzetének, igényeinek mi felel meg leginkább” – véli Balázs Krisztián, aki szerint az adókedvezmény megszüntetése a fentiek miatt lényegében nem jelent változást: juttatásokra továbbra is szükség lesz, hiszen ha az adóelÅ‘nyüket nem is, de motivációs erejüket megÅ‘rzik.
A szakértők szerint erre érdemes figyelni
A vállalati oldalt az elmúlt években is megviselte, hogy évről évre csökkent a cafetéria elemek adókedvezménye, de mindig találtak megoldást a változások követésére.
“A most kialakult helyzet az eddigieknél jelentÅ‘sebb, hiszen teljesen újra kell gondolni és át kell alakÃtani a béren kÃvüli juttatási rendszereket” – mondta Kocsis Krisztina, aki azt is hozzátette, hogy ezúttal nem elég egy kis módosÃtás: a cégeknek dönteni kell, hogy a dolgozói motiváltság megtartása érdekében milyen mértékben kompenzálnak, és milyen mértékben hárÃtanak költséget a dolgozókra, vagyis meg kell találni a win-win költségvállalási egyensúlyt.
Kiemelten fontos az eddigi juttatási szint megtartása, mert jelen körülmények között a munkaadók nem adhatnak kevesebbet a dolgozóiknak. EzenkÃvül az is lényeges, hogy elváljon bértÅ‘l, vagyis nem ajánlott beleépÃteni, mert azzal éppen extra motiváló erejét veszÃti el. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a béremelés csupán 3-4 hónapig motiválja a dolgozókat.
A megkérdezett szakértÅ‘k egyöntetűen hangsúlyozzák, hogy a 2019-es átalakÃtásnál fokozottan figyelni kell a munkáltatóknak, hogy a dolgozóik az egyéni érdekeiknek megfelelÅ‘ elemeket továbbra is mind megtalálják a palettán. Például egy fÅ‘városi nagybank és egy vidéki termelÅ‘ vállalat munkavállalói struktúrája és Ãgy motiváló eszközei teljesen eltérÅ‘ek lehetnek. Bár a bérbe történÅ‘ teljes beépÃtéssel megszűnik a juttatás érzékelhetÅ‘sége, feltehetÅ‘en lesznek olyan dolgozók is, akik a legszélesebb körű elem-csomagot sem találják megfelelÅ‘nek, és szÃvesebben kapják pénzben, az adóterhek vállalása mellett, ezért az egyéni igényeket is figyelembe kell venni.
forrás: portfolio.hu