Jogszabályi háttér

Részletesen a törvényi változásokról.

Tovább...

Jogszabályi háttér

Miután a nyáron elfogadott jogszabályok rögzítették a feltételeket, az őszi adócsomag vég...

Cikkek

A törvényjavaslat elfogadása óta a téma sokat forog a sajtóban.

Tovább...

Megoldások

Érdemes felmérni minden lehetőséget a megalapozott és fenntartható döntéshez.

Tovább...

Szakértők mondják

Eltérő helyzetek, eltérő megközelítések – egyvalami közös: a HR-esek nem béresítenek.

Juttatások Covid idején: Legyen B terv!

Juttatások Covid idején: Legyen B terv!

Hogyan hatott a Covid járvány az év első felében a dolgozói juttatásokra és hogyan készülhetünk az év végi jutalmazásra? A tavaszi időszakban a vállalatok több mint 20%-a nem adta ki a megszokott rendszeres juttatást és az eseti juttatások piacán is erőteljes visszaesés történt – derül ki többek között az Edenred Magyarország friss elemzéséből.

A járvány a cégeknél talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint.

Az Edenred ügyfélkörében sokan visszatartották a rendszeres juttatásokat. Azon cégek közül, akik márciusban még osztottak rendszeres juttatást, 23% volt azoknak az aránya, akik ezt júniusban már nem tették meg. A nyár folyamán ahogy kicsit normalizálódott a helyzet, a cégek jelentős része újraindította, vagy akár visszamenőleg is kifizette azokat.

Az eseti juttatásokat is visszavetette tavasszal a bizonytalanság, illetve a jellemzően papír utalvány forma, aminek kiosztása fizikailag nehezített volt sok helyen a home office miatt. A nyári időszakra viszont az eseti juttatást adó cégek száma már elérte, sőt meg is haladta a tavalyi szintet.

A juttatások újraindítása nem véletlen. A munkáltatók jól érzékelik, hogy munkavállalóiknak nagy szüksége van most a támogatásra, hiszen fizetőképességük jelentősen visszaesett. Az elmúlt időszak hírei szerint a háztartások mindössze felének van annyi megtakarítása, amivel két hónapot át tudnának vészelni. A jövedelem kb 65%-át élelmiszerre és rezsire költik, az élelmiszerek ára 7,8%-kal nőtt, a magyarok 41%-a nem tud elutazni egy hétre sem nyaralni.

Egy másik nem elhanyagolható trend az online vásárlások jelentős növekedése. Csomagolt élelmiszerek illetve háztartási áruk esetén ez eléri a +67% illetve +63%-ot (forrás: Nielsen COVID 19 Syndicated Study). Éppen ezért a juttatások esetében is felértékelődnek az olyan eszközök, melyek alkalmasak az online fizetésre.

Vajon mit tartogat az utolsó negyedév? Adnak-e év végi juttatást a vállalatok?

Az Edenred tapasztalata szerint idén jóval hamarabb kezdődik az év végi jutalmak tervezése. Ügyfeleik közül nagyságrendileg ugyanannyian gondolkodnak év végi juttatásban, mint tavaly, viszont megduplázódott azon cégek száma, akik már szeptember közepén annak részleteiről egyeztetnek.

Mérlegelik azt, hogy mi lesz a céges vacsorával, karácsonyi partival vagy a megszokott tárgyi ajándékkal. Ezt is újra kell tervezni, hiszen lehet, hogy nem lesz alkalom a közös ünneplésre. Nem egyedi eset, hogy az erre szánt keretet juttatásként fizetik majd ki a dolgozóknak, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy talán valamivel gondtalanabbul ünnepelhetnek.

Sokan élnek majd a csekély értékű ajándék juttatásként való kifizetésével. Ezzel a megoldással bérnél jóval kedvezőbb, 35.99%-os közteherrel lehet számolni, a megtakarításból vagy magasabb nettó összeget kaphatnak a dolgozók, vagy céges költségmegtakarítást érhető el. A juttatás készpénzre nem váltható utalvány/utalványkártya formájában fizethető ki.

Ehhez a megoldáshoz kínál most segítséget az Edenred: az Edenred Juttatási Ezüst kártyát most kártyadíj felszámítása nélkül biztosítják meglévő és leendő ügyfeleiknek, akik a juttatás kiadásáról dönthetnek a későbbiekben is. Így már most a dolgozók kezében lehet az eszköz, amin ha úgy alakul, kiadható a juttatás, függetlenül attól, hogy esetleg otthonról dolgoznak. Az Edenred kártyán kiadott juttatás pedig a munkavállaló mindennapi megélhetését támogatja, és biztonságosan, érintéses fizetéssel vagy akár online vásárolhatnak vele.

További információért kattintson az oldal alján a Kapcsolat menüre.