Jogszabályi háttér

Részletesen a törvényi változásokról.

Tovább...

Jogszabályi háttér

Miután a nyáron elfogadott jogszabályok rögzítették a feltételeket, az őszi adócsomag vég...

Cikkek

A törvényjavaslat elfogadása óta a téma sokat forog a sajtóban.

Tovább...

Megoldások

Érdemes felmérni minden lehetőséget a megalapozott és fenntartható döntéshez.

Tovább...

Szakértők mondják

Eltérő helyzetek, eltérő megközelítések – egyvalami közös: a HR-esek nem béresítenek.

Akad jelentkező

Erzsébet-utalvány: akad jelentkező

Az Erzsébet-utalvány megszüntetése által hagyott űrt is kitöltené a francia szolgáltató. Mint közölték : azoknak a vállalkozásoknak, amelyek ilyet adtak dolgozóiknak „megnyugtató lehet, hogy nem szükséges eltérniük a megszokott rendszertől”, csupán az ő megoldásukra kell átállni.

Az étkezési csekkek piacát a kormány 2012-től tulajdonképpen állami monopóliummá tette. Az Európai Bíróságnak (EB) az ezt jogellenesnek minősítő három évvel ezelőtti döntése ugyan nem túl gyorsan, de végül teljes változást hozott a magyar cafeteriában. (Megjegyezzük, ez elég sokba került a magyar adófizetőknek, hiszen az utalványpiacot korábban uraló külföldi cégek pereltek, és nyertek is – a Ticket Express jegyeket forgalmazó francia Edenred több mint 10 milliárd forintot kapott.)

A karácsony előtt váratlanul közzétett tájékoztatása szerint 2019-ben becsukja a boltot az Erzsébet-utalvány forgalmazója (a beváltás még idén év végéig lehetséges). Véget vetett ugyanis az állam a bulinak, csak bérként adózva adható már az idén utalvány. Úgy tűnik azonban, a cégek és a munkavállalók nem tudnak olyan gyors bakugrásokat produkálni, mint a magyar kormány.

Az adózási előnyét szinte egyedüli juttatási elemként megőrző SZÉP-kártya az Edenred szerint nagyon fontos ösztönző, de nem minden élethelyzetben hatékony. Ha a mindennapos megélhetés támogatása a fontos, akkor az egyéb juttatások a magasabb adó ellenére is létfontosságúak.

 

Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a kedvezőtlen irányú adóváltozás nem feltétlenül hozza el a világ végét. Hozzátette: az már az adókedvezmények ez évi eltörlését életbe léptető, tavaly nyári jogszabályváltozásokat követően érzékelhető volt, hogy a munkaadók többsége nem fogja beépíteni a bérbe a dolgozói juttatásokat. Az Edenred megbízásából készített, reprezentatív felmérés válaszadóinak többsége azt jelezte, hogy az utalványokat továbbra is a megszokott módon nyújtaná munkavállalóinak.

Az Edenred ezen felbuzdulva jelezte : azoknak a vállalkozásoknak, amelyek eddig az Erzsébet-utalványt vagy -kártyát használták, megnyugtató lehet, hogy nem szükséges eltérniük a megszokott rendszertől. A cég szerint még csak újra sem kell nyilatkoztatni a dolgozóikat, mivel az Edenred megoldásaival helyettesíthetők a korábbi Erzsébetes juttatások. Balázs hangsúlyozta, hogy új, chipes kártyáik biztonságosak, és minden igényt kielégítenek, de természetesen a hagyományos papíralapú utalványokra vonatkozó igényeket is ki tudják elégíteni.

Forrás: Az Én Pénzem