Jogszabályi háttér

Részletesen a törvényi változásokról.

Tovább...

Jogszabályi háttér

Miután a nyáron elfogadott jogszabályok rögzítették a feltételeket, az őszi adócsomag vég...

Cikkek

A törvényjavaslat elfogadása óta a téma sokat forog a sajtóban.

Tovább...

Megoldások

Érdemes felmérni minden lehetőséget a megalapozott és fenntartható döntéshez.

Tovább...

Szakértők mondják

Eltérő helyzetek, eltérő megközelítések – egyvalami közös: a HR-esek nem béresítenek.

Kis eszköz, nagy előny

Egy ismeretlen juttatás: apró eszköz, nagy előnnyel

Kevesen ismerik azt a kedvezményes adózású lehetőséget, amely 2019-ben is megőrizte korábbi vonzerejét, miközben a dolgozói juttatások többségének megnyirbálták a kedvezményét.

Ezért aztán kevesen használják a csekély értékű ajándékot, pedig ez motivációs eszköznek sem utolsó, miközben remekül illik tetszőlegesen megválasztott munkahelyi alkalmakhoz: a munkaadó maga dönthet az időpontról és az apropóról, amely lehet nőnap, évforduló, születésnap, esetleg kiegészítés a húsvéti vásárlásokhoz.

A minimálbér 10 százalékát, azaz 2019-ben a 14 900 forintot meg nem haladó, csekély értékű ajándék „egyes meghatározott juttatásnak” minősül, így a juttatónak csak 40,71% közterhet kell befizetnie utána, a magánszemélynek pedig nem keletkezik adókötelezettsége. Eddig évente háromszor lehetett élni ezzel a lehetőséggel, ez januártól évi egyre csökkent, közben viszont kibővült a juttatási viszonyok köre. Korábban ugyanis csak meghatározott felállásban (munkáltató-munkavállaló vagy ex-munkavállaló, szakszervezet-tag stb.) működött, 2019-től azonban ezek a megkötések megszűntek: az év elejétől bármely kifizető-magánszemély viszonylatban adható csekély értékű ajándék.

Az új jogszabályi környezet is tartalmaz bizonyos megkötéseket: kizárólag készpénzre nem váltható eszközökön adható, és további feltétel, hogy legyen meghatározható az a termék- és/vagy szolgáltatáskör, amelyben az utalvány felhasználható. További feltétel, hogy a juttatás adókedvezményének érvényesítéséhez nyilvántartást kell vezetni.

És hogy mik lehetnek ezek az eszközök a gyakorlatban? Optimális választás az Edenred juttatási kártyáinak valamelyike (a platina kivételével), de kiválóan alkalmas a kifejezetten erre a célra és pontosan 14 900 forint értékben kiállított Edenred ajándékutalvány is.