Jogszabályi háttér

Részletesen a törvényi változásokról.

Tovább...

Jogszabályi háttér

Miután a nyáron elfogadott jogszabályok rögzítették a feltételeket, az őszi adócsomag vég...

Cikkek

A törvényjavaslat elfogadása óta a téma sokat forog a sajtóban.

Tovább...

Megoldások

Érdemes felmérni minden lehetőséget a megalapozott és fenntartható döntéshez.

Tovább...

Szakértők mondják

Eltérő helyzetek, eltérő megközelítések – egyvalami közös: a HR-esek nem béresítenek.

Ismeretlen ajándék

Apró eszköz, nagy előnnyel – ajándék a dolgozói juttatások között?

A vállalkozások kétharmada azzal együtt is megtartotta a dolgozóknak nyújtott béren kívüli juttatásokat, hogy ezek többségének adókedvezményét ez év elejétől jelentősen megnyirbálták. Akadnak azonban olyan megoldások, amelyek 2019-ben is megőrizték adóelőnyüket – igaz, kevesen ismerik őket.

A hazai vállalatok harmada nem változtatott a tavaly alkalmazott béren kívüli juttatási rendszerén, egy másik harmaduk pedig a kedvező adózású elemek javára módosította azt – derül ki az Edenred Magyarország több mint kétszáz, jellemzően 100 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégre kiterjedő kutatásából. Az ebben szereplő társaságok 56,4% adott 2018-ban béren kívüli juttatást a dolgozóinak, és ezeket kevesebb mint 20%-uk szüntette meg. Azok a cégek, amelyekben tavaly nem működtettek ilyen rendszert, az idén sem terveznek bevezetni effélét.

A meglévő szisztémán változtatók preferenciái között a legelőkelőbb helyen a SZÉP-kártya szerepel, nem véletlenül, hiszen ez az elem megőrizte korábbi adóelőnyét. Ezáltal költségszempontból valóban kedvező megoldás, a megkérdezett vállalkozások ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy sok esetben nem járható út: nem mindenhol van igény jóléti juttatásra, sok helyen inkább a megélhetés része a béren kívüli plusz.

„A SZÉP-kártya mellett azonban létezik további kedvezményes adózású lehetőség is, amely 2019-ben is megőrizte korábbi vonzerejét, igaz, minimális az ismertsége” – mondta Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország ügyvezetője.

Ez az „ismeretlen” a csekély értékű ajándék. Az Edenred kutatásából is kiderül, mennyire kevés cég van tisztában ennek a létezésével, miközben tökéletes motivációs eszköz. Ráadásul a munkaadó maga dönthet az átadás időpontjáról és az apropójáról, amely lehet nőnap, évforduló, születésnap, esetleg kiegészítés a húsvéti vásárlásokhoz.

A minimálbér 10 százalékánál, azaz 2019-ben a 14 900 forintot meg nem haladó, csekély értékű ajándék „egyes meghatározott juttatásnak” minősül, így a juttatónak csak 40,71% közterhet kell befizetnie utána, miközben a magánszemélynek adókötelezettsége sem keletkezik.

Eddig évente háromszor lehetett élni ezzel a lehetőséggel, ez januártól évi egyre csökkent, közben viszont kibővült a juttatási viszonyok köre. Korábban ugyanis csak meghatározott felállásban (munkáltató-munkavállaló vagy ex-munkavállaló, szakszervezet-tag stb.) működött, 2019-től azonban ezek a megkötések megszűntek: az év elejétől bármely kifizető-magánszemély viszonylatban adható. További előnye, hogy a munkavállaló és családtagjai egyaránt kaphatnak ilyen kedvezményes adózású juttatást, így például egy háromfős család esetében évi 44 700 forint a plafon.

Az új jogszabályi környezet is tartalmaz bizonyos megkötéseket: csekély értékű ajándék kizárólag készpénzre nem váltható eszközökön adható, és további feltétel, hogy legyen meghatározható az a termék- és/vagy szolgáltatáskör, amelyben az utalvány felhasználható. A juttatás adókedvezményének érvényesítéséhez kötelező nyilvántartást vezetni.

A megoldás hozzáférhetővé tehető az Edenred kártyás konstrukcióival, a hagyományos eszközöket előnyben részesítő cégek pedig választhatják a tradicionális, papíralapú utalványokat is – akár az igényekre szabva, már 14 900 forintos névértéken.