Jogszabályi háttér

Részletesen a törvényi változásokról.

Tovább...

Jogszabályi háttér

Miután a nyáron elfogadott jogszabályok rögzítették a feltételeket, az őszi adócsomag vég...

Cikkek

A törvényjavaslat elfogadása óta a téma sokat forog a sajtóban.

Tovább...

Megoldások

Érdemes felmérni minden lehetőséget a megalapozott és fenntartható döntéshez.

Tovább...

Szakértők mondják

Eltérő helyzetek, eltérő megközelítések – egyvalami közös: a HR-esek nem béresítenek.

4 munkavállaló, 4 élethelyzet

4 munkavállaló típus és 4 élethelyzet

A rutin a vezető védőitala, hogy a lehető legtöbb helyzetben döntésképes legyen. De mi van akkor, ha nincs kellő tapasztalata egy adott területen? Akkor is életben kell maradnia valahogy, ezért jó, ha vannak olyan igazodási pontjai, sablonjai, amelyek ráillenek bizonyos helyzetekre.

Példaként felvázolunk 4 munkavállaló típust és 4 élethelyzetet, hogy ösztönzést adjunk az olyan megoldásokhoz, amelyekkel igazságosan és észszerűen lehet személyre szabni a béren kívüli juttatásokat és megőrizni a munkatársakat. Mivel új körülményrendszerről van szó, amelyben minden munkáltatónak saját belátása szerint kell cselekedni, mindenkinek saját dolgozói számát, összetételét, igényeit és élethelyzeteit figyelembe véve érdemes dönteni. A négyes felosztást azért választottuk, mert átlátható, és nem érdemes sokkal több szálra bontani, különben visszavonhatatlanul elveszünk a részletekben.

Az Edenred Magyarországot kértük meg, hogy emeljen ki 4 jellegzetes munkavállaló típust, akiket be tud illeszteni a megmaradt béren kívüli juttatások és a saját kártyás juttatási rendszerébe. A cég a megváltozott adózási rendszer hatására fejlesztett ki három új juttatási kártyát, amelyekkel a vállalatok bérként adózó juttatást adhatnak munkavállalóiknak. Elmondták, hogy a kártyák illeszkednek a magyar jogszabályokhoz, hátterükben pedig globális technológiai és banki háttér áll.

A fizikai dolgozó, akinek beteg a párja és gyerekei még iskolába járnak. Gondot okoz családjának a mindennapi megélhetés, ezért jó volna egy olyan megoldás, amellyel elsősorban élelmiszert és más alaptermékeket vásárolhat.

Az Y generációs, aki gyakorlatilag virtuálisan intéz mindent, barátaival van a szabadidejében, szabadsága jelentős részét fesztiválokon tölti. Jó volna neki egy olyan lehetőség, amellyel online lehet fizetni (és pl. koncertjegyet vásárolni).

A középvezető jó fizetéssel és elegendő szabadidővel. Hétvégente gyakran utazik belföldön, szereti a wellness szállodákat, illetve fontos neki a kulturális kikapcsolódás.

Az 50-es, aki vigyáz az egészségére. Fontos neki a fizikai jólléte, a rendszeres sport és az egészségmegőrzés, míg nyugdíj-előtakarékosságát egy önsegélyező pénztárban oldja meg. Leginkább készpénzzel szeret fizetni.

Mindhárom Edenred juttatási kártyával le tudják fedni a munkáltatók a legkülönfélébb juttatási célokat, alkalmasak a rendszeres cafeteria juttatások kiváltásásra, de akár teljesítményalapú HRjuttatásokra is. Az Edenred ezüstkártya a korábbi cafeteria kártyákhoz hasonlóan korlátozott, de még mindig rendkívül széles felhasználhatóságú juttatási eszköz.

Alkalmas a korábbi Erzsébet-utalványok, a beiskolázáshoz, a közlekedéshez adott cafeteria-elemek helyettesítésére, a fizikai és a szellemi munkát végzők számára egyaránt. A minden hazai POS-terminálon fizetőeszközként használható aranykártya minden generációnak választ ad, minden élethelyzetben, de elsősorban a digitális szolgáltatásokhoz szokott kártyabirtokosoknak ajánlott. A platinakártya készpénzfelvételre is lehetőséget ad, megoldás lehet a legkülönbözőbb juttatási célokra és legváltozatosabb munkavállalói igényekre egyaránt.

Az Edenred kártyák használatának előnye, hogy egyszerűvé teszik a juttatási rendszert, minden cafeteriarendszerbe könnyen beilleszthetők. Vagyis a dolgozói juttatások továbbra is adhatók velük, használatuk nem bonyolultabb, mint a bankkártyáké. Sokféleképpen felhasználhatók, akár készpénz is felvehető róluk, vagy online is lehet fizetni velük, letölthető hozzájuk mobilapplikáció, és számos beváltóhelyen elfogadják ezeket. Alkalmazásukkal ösztönözni lehet az új munkavállalókat, vagy megtartani a jelenlegieket. Ha valaki munkahelyet vált, a kártya továbbvihető. Új belépő esetén, ha az új munkavállalónak már van kártyája, nem szükséges újat rendelni. Társkártya is igényelhető hozzá, a kártyán lévő egyenlegnek nincs lejárata.

forrás: hrportal.hu